Urine- of blaasproblemen kunnen pijn en ongemak veroorzaken en kunnen de gezondheid van een hond schaden. Wanneer jouw hond last heeft van urineweg- of blaasproblemen heeft je hond medische hulp nodig en raden wij aan jouw dierenarts te raadplegen om de exacte oorzaak vast te stellen.
Er zijn veel verschillende urine- en blaasaandoeningen die honden kunnen hebben. Honden die moeite hebben met plassen kunnen een verscheidenheid aan symptomen vertonen1:
Aandoeningen aan de urinewegen of de blaas komen vaker voor bij teefjes, oudere honden en honden met diabetes. Veel verschillende oorzaken kunnen leiden tot urineweg- of blaasproblemen. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van urinewegproblemen bij honden2:
Urineweginfectie: Deze infectie komt meestal voor bij teefjes. De infectie kan in de blaas zitten of ernstiger in de nieren van de hond.
Blaasstenen: Stenen komen het meest voor in de blaas. Grotere stenen worden meestal gevonden via röntgenfoto's. Er zijn verschillende soorten blaasstenen, opgebouwd uit verschillende mineralen zoals struviet, calciumoxalaat en uraat. Struvietstenen kunnen meestal worden behandeld met een specifiek dieet. Wanneer een blaassteen zich in de urinebuis bevindt, kan de hond niet meer plassen en heeft hij onmiddellijk hulp van de dierenarts nodig.
Blaaskanker: Verschillende soorten kanker kunnen alle delen van de urinewegen van een hond aantasten.
Nierfalen: Nierfalen betekent dat de nieren hun vermogen verliezen om te functioneren. Dit kan een acuut nierfalen zijn of een chronisch nierfalen dat geleidelijk optreedt. Honden met nierfalen drinken en plassen vaak meer dan normaal, worden lusteloos, stoppen met eten, braken en vermageren. Later in het verloop van de ziekte produceren ze soms nog maar kleine hoeveelheden urine of stoppen ze helemaal met plassen. De behandeling van nierfalen bestaat meestal uit vochttherapie, speciale diëten en medicijnen.
Urine-incontinentie: Komt het meest voor bij teven, maar kan bij elke hond voorkomen. Het wordt meestal veroorzaakt door hormonale tekorten die resulteren in een verlies van controle over de spier die voorkomt dat urine uit de blaas lekt.
Prostaatproblemen: Problemen met de prostaat zijn een relatief veel voorkomende oorzaak van plasklachten bij reuen. Gecastreerde honden lopen een hoger risico op prostaatkanker, terwijl intacte honden vaker prostaatklierontstekingen of goedaardige prostaathypertrofie ontwikkelen. Symptomen van honden met prostaatproblemen kunnen zijn: moeite met plassen of poepen en bloed in de urine.
Pyometra: Deze baarmoederontsteking bij vrouwelijke honden treedt op nadat hun loopsheidscyclus is voltooid. Symptomen die een hond met pyometra vertoont, zijn meer drinken en plassen en pus met bloed dat uit de vagina van de hond komt.
Diabetes Mellitus: Honden met diabetes zijn vatbaarder voor urineweginfecties doordat ze een meer verdunde urine hebben dan gezonde honden. Honden zonder suikerziekte hebben een hoger gehalte aan chemische stoffen in de urine die schadelijke bacteriën doden.
Problemen met de urinewegen of de blaas komen vrij vaak voor, hoewel de oorzaken divers zijn. Jouw dierenarts zal een diagnose stellen en een behandeling adviseren, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Dit kan bestaan uit medicatie, chirurgie, supplementen of een dieetverandering. Meestal helpt het aanbevolen dieet of supplement om de pH-waarde van de urine te veranderen, waardoor het moeilijker wordt voor de infectie om aan te houden.
Voor sommige problemen is slechts een korte behandeling nodig, maar bij andere urineweg- of blaasproblemen kan het zijn dat de hond levenslang behandeling nodig heeft.
Boxby urinary care helps to prevent and treat struvite grit and struvite stones. It does so in the following ways:
✔ Aminozuur en DL-methionineDL-Methionine is een natuurlijk aminozuur dat als supplement wordt gebruikt. Het verlaagt de pH van de urine om de vorming van struvietstenen te voorkomen en wordt daarom gebruikt om blaasontstekingen en blaasstenen bij honden te behandelen en te voorkomen. Dit aminozuur is belangrijk voor het behoud van een gezonde blaas, maar wordt niet van nature aangemaakt in het lichaam van jouw hond. Daarom is het belangrijk dat dit wordt toegevoegd aan de voeding of als supplement wordt gegeven.
✔ Cranberries: voor het afbreken van slechte bacteriënCranberries zijn rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen. Ze ondersteunen het immuunsysteem van jouw hond en verminderen ontstekingen. Cranberries breken slechte bacteriën af en verlagen de pH van de urine en kunnen op die manier de blaasgezondheid van jouw hond verbeteren.
✔ Eend als enige dierlijke eiwitbronWe gebruiken eend als enige dierlijke eiwitbron. Eend is een goed aangeschreven eiwitbron om overgevoeligheidsreacties bij honden te vermijden. Eend is rijk aan ijzer en is makkelijk verteerbaar.
✔ Vitamine A, vitamine D3 en vitamine EVitamine A ondersteunt het lichaam van jouw hond bij het bestrijden van infecties door virussen en bacteriën. Het ondersteunt het immuunsysteem bij de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine D3 helpt bij de opname van calcium en fosfor. Vitamine E beschermt tegen oxidatieve schade. Het ondersteunt de celwerking en de vetstofwisseling en is belangrijk voor de spiergroei.
✔ AardappelWe gebruiken aardappelen als bron van vitamine C, vitamine A en vitamine B6. Aardappelen zijn rijk aan voedingsstoffen om het immuunsysteem te versterken en een gezonde huid en vacht te behouden.
✔ Zoete aardappelZoete aardappelen bevatten weinig verzadigd vet en cholesterol. Het bevat vitamine A, vitamine B6 en vitamine C.
✔ Geen graan, geen glutenSommige honden kunnen spijsverteringsproblemen of buikpijn krijgen door het eten van granen of gluten. Daarom gebruiken we in dit product andere koolhydraatbronnen afkomstig uit groenten.
✔ Koud geperst onder 60˚CDoor tot maximaal 60˚C te persen, blijven de voedingswaarde, met name de eiwitten en aroma's, behouden.
Wanneer jouw hond extra ondersteuning nodig heeft, is Boxby altijd daar.
Het is aan te raden een dierenarts te raadplegen voor het stellen van de diagnose struvietgruis of struvietstenen en dagelijkse porties in combinatie met de dieetvoeding.